Mosteniri comuniste - furtul de la stat si gratierea ca esti simpatic

Unul dintre lucrurile nocive mostenite de la regimul comunist care inca afecteaza Romania la un sfert de secol de la caderea lui Ceausescu este: E ok sa furi de la stat. Ca si statul ne fura.


Cine n-a fentat statul? Cand nu primesti bon fiscal. Cand iti iei tigari fara timbru. Cand iti da o amenda mai mica ca ne intelegem, ca suntem oameni. Cand ii bagi plicul in buzunar medicului si in loc sa se ia aparatura si medicamente, se fac vile personale. Cand te dai cu "nasul" pe CFR si apoi desfiinteaza cursa. Cand cumperi "facturi in alb". Cand ai salariul minim pe cartea de munca si restul la negru.

Ciubuc, bacsis, atentie. Stii sa furi in Romania, o duci bine. Trebuie sa fii smecher, sa te bagi in fata. Dar sa fii cu "bun simt", sa nu te lacomesti.

Este ok sa furi daca esti sarac. Vezi hoata de lalele.
Este ok sa furi daca esti celebritate. Vezi Gica Popescu.
Este ok sa furi daca faci biserici. Vezi Gigi Becali. (Asta e si spaga de intrat in Rai)
Este ok sa furi daca nu te prinde. Hotul neprins, negustor cinstit.

Cel mai important lucru pe care trebuie sa-l respecti cand furi de la stat este urmatorul: Nu te imbogati! Toti sa furam, dar sa fim egali in furt. Un neo-comunism. Un RobinHood-ism mioritic.

Daca fura Adrian Nastase sau Catalin Voicu si sunt condamnati - s-a facut justitie. Daca fura o mama de 5 copii niste lalele, s-o lasam sa traiasca. Ca e saraca. Sau daca a furat, macar a mai dat si la altii. Nu a furat pentru el/ea. Robin Hood nu alta.


Cand legea e flexibila pe motive de celebritate, pe motive de saracie, pe motive sentimentale... o sa fie flexibila si pentru oligarhii capabili sa omeneasca pe cine trebuie.

Concluzia din popor: Ne furam singuri caciula.


Relativ la:
Gigi Becali si Gica Popescu ar putea fi gratiati
Laleaua dispare, Basescu gratieaza, Becali sponsorizeaza

Comentarii

Postări populare